viernes, 8 de enero de 2010

Gran Prix del Atlántico 2010: capítol 1

(preparació: Cartagena-Almerimar)

Hola a tots i totes, és meu nom és Lluís i som de Menorca. Sí, s’illa aquella petita que queda a menys de 50 km de sa vostra. Per tots els que no em coneixeu som un company d’Universitat d’en Toniet i, avui i aquí, comença sa meua feina a n’es bloc de la Mallorca extrema. Generalment, i gràcies a que soc afeccionat a sa vela, publicaré posts relacionats amb aquest hobby. Per començar us xerraré un poc del que són ses travessies transoceàniques, tot aprofitant que un amic, també menorquí, està a punt de començar-ne una. Allà anam.

Des de temps memorables, abans que Colón creués s’Atlàntic, Víkings i Asiàtics ja havien gosat temptar sa seva sort i creuaren ets oceans, però no va ser fins a partir d’es segle XVI que aquestes travessies marítimes es van començar a consolidar i, al mateix temps, passaren a formar part de sa memòria històrica. En un principi aquests viatges eren fruit de s’ambició per part d’antigues civilitzacions de conquerir i descobrir nous territoris. Actualment, aquestes rutes s’han convertit en una pràctica merament oci-esportiva i, en alguns casos, fins i tot espiritual.



En es nostres dies existeixen diferents regates d’aquest tipus en tot el món, de les quals, Minitransat 6’50, Vendée Globbe i Volvo Ocean Race són ses tres més importants. Generalment una regata d’aquestes característiques requereix navegants veterans amb un llarg recorregut i una gran fortalesa mental. Degut a que ses distancies a recórrer són llargues, es tracte d’una regata no apte per persones sense esperit de superació.

Concretament, demà dissabte 9 de Gener comença una altra prova de similars característiques. Aquesta no és cap altra que “El Gran Prix del Atlántico 2010” que ja va per sa seva sexta edició, sent s’única regata transoceànica espanyola, que uneix un port peninsular espanyol (Cádiz), amb un port americà (Santo Domingo), passant per canàries. Es calcula que ses embarcacions estaran entra 20 i 35 dies per arribar a n’es seu destí.

Com s'ha dit abans, un menorquí en prendrà part. Ell és en Toni Triay, Ferreries 5/6/1985. Aquest antic regatista d’es Club Nàutic Fornells, ex alumne de s’Escola Nàutica de Palma i amic íntim de n’Alex Alguacil (“tota una institució de sa facultat d’econòmiques de sa UIB”), sense dubte reuneix ses qualitats necessàries per ser un bon navegant de llarga distància. Format en ses classes optimist, aloha i creuer, duu damunt ses seves espatlles 1200 milles nàutiques navegades durant es mesos de Novembre i Desembre, per així preparar aquest repte (es vídeo d'es principi és part de sa preparació). Es Sia, tal i com li diuen es seus amics, formarà part de s’embarcació NIOB SEXTO CHEYENNE, un vaixell de 46 peus d’eslora (14 metres), juntament amb n’Alex (patró que ja ha creuat s'Atlàntic varies vegades) i dos tripulants novells, en Xavi i en Paco, tal i com ell diu tots verdaders “machos ibéricos”.

Per altre banda, tots ets inscrits ja estan a sa badia de Cádiz fent es darrers reglatges, per així, posar a punt ses seues embarcacions. Entre els navegants destacats que participaran en aquesta sisena edició està l’equip liderat per Albert Bargués, amb es seu IMOCA 60 ESF, i acompanyat per regatistes com Toni Weijil, Anna Corbella, Marta Duch, Eric Villalon, sa regatista en solitari Pilar Pasanau, amb en Peter Punk, o es també regatista en solitari, l’almerienc Juan Antonio Martín, navegant que ha realitzat tres Gran Prix del Atlántico, sempre en Solitari, els mallorquins liderats per el jove Amador Magraner, a bord de l’Acrobat. Altres coneguts regatistes són el canari Lucio Pérez, subcampió del món en ORC 670 o es bayonès Ernesto Cortina, participant també en el circuit espanyol de creuers.


Ses embarcacions, que cobriran un recorregut de quasi 4.000 milles nàutiques, s’ajudaran d’es vents alisis (http://es.wikipedia.org/wiki/Vientos_alisios), que en aquesta època de s’any bufen direcció est amb petites variacions. D’aquesta manera ses tripulacions tindran vent favorable i podran arribar a n’es seu destí d’una forma més còmoda i segura, que si es fes aquesta travessia en una altra època de s’any.

(Recorregut de sa regata)

S’organització, que compte amb es suport de sa “Real Federación Española de Vela” i sa coneguda revista nàutica Skipper, entre d’altres, ha posat a disposició de tothom un web (http://www.granprixdelatlantico.com/), on es pot seguir sa regata online a temps real gràcies a teccnologia GPS. Indicant velocitat, rumb i milles nàutiques que falten per arribar a Santo Domingo. D’aquesta manera, si voleu seguir es NIOB SEXTO CHEYENNE d’en Toni només heu d’entrar i seguir ses indicacions. A més, també s’hi penjaran notícies, fotos i sopreses.


Toni, des de la Mallorca extrema i tota Menorca et desitjam sort!

Continuarà...





9 comentarios:

Toniet dijo...

Mare meva!!! Això es gran!!! Molt bé, ma gradat moltisim estimat..
Volem més..

ferrada

Xim Berga dijo...

ostras que caña! tiene que ser una pasada...

Mucha suerte al equipo!

Xim Berga dijo...
Este comentario ha sido eliminado por el autor.
Lluís Vilà dijo...

Hola a tots. Teòricament faran un diari per sa travessia, fotos i vídeos. Quan arribin, en Sia em passarà més informació i segurament penjaré més cosa.

Ah, tapau-vos bé que fa molt de fred!

Xim Berga dijo...

sii, si has de rebre fotos les podrias anar colgant!

Noltros avui hem pujat es teix i n'hi havia un munt de neu!

una puta fretada que te cagues...

Anónimo dijo...

Molt bona Vilà. He de reconeixer q he disfrutat amb aquest post.

Visca es Sia.

Vivó.

alex alg. dijo...

Molt bon artricle!

Eres un maestro cuando kieres en la literatura bloggera LLuis. Me ha gustado la lectura, recomendable si señor.

Un saludo fuerte, y ya puede estar orgulloso es Sie-
jej

Adeuuuu

Jose dijo...

Otra rama mas de la mallorca, molt bo Lluis, los veleros ganan terreno a los kayas hay que ponerse a piraguear ya jejeje

sieeeeee dijo...

hola som en toni, Sa veritat es que cada vegada que escrius mogudes d'aquestes me deixes alucinat... no m'ho esperava aixi, molt bo tiu.

Ecara som a Cádiz, sa sortida s'ha anat aplaçant, i de moment no sabem encara quan sortirem. Noltros creim que ens em equivocat de regata, dissabte es podia sortir, pero sa gent està molt poc preparada aquí...

Ara estan diguent de sortir dijous que hi ha encalmada i anar a motor fins a Canaries per fer una sortida allà... en fi... organització un 0 patatero.

Bueno ja us aniré contant més coses, i li passaré material gràfic a n'en Lluís quan pugui.

Venga besos!!